top of page

Kun kokoat hevostasi painopiste ei siirry takajaloille. Vai kuinka?


Jo 70-luvulla pystyivät tutkijat toteamaan että hevosen takajalat eivät nosta etuosaa, vaan etuosamekanismi nostaa etuosaa ja takajalat jarruttavat kunnes siirtyvät työntövaiheeseen. Tämä tieto ei ole siirtynyt ratsastukseen, kuten ei myöskään tutkimukset jotka todistavat sen että vatsalihakset eivät nosta hevosen selkää.

Kokoamisen biomekaniikka on huomattavasti enemmän kuin pelkkä asento. Hevosen täytyy muuttaa tapaa millä työntää jaloilla maata vasten, vastustaakseen maan vetovoimaa. Tämä vaati hevosen tasapainon kehittymisen ja suoruuden koordinoimisen selkälihaksilla.

Hevonen näyttää kootessaan vievän painon takajaloille, jolloin oletetaan että etuosa kevenee. Näinkö tapahtuu? Hilary Claytonin kiinnostava julkaisu Holistic Horse lehdessä avaa hiukan hevosen biomekaniikan saloja.

Nykypäivän tekniikalla voidaan mitata ja analysoida mitä hevosen kehossa tapahtuu määrätyissä liikkeissä. Tineke Bartels osallistui tutkimukseen missä painetta mittaavilla levyillä tutkittiin ravia, koottua ravia, passagea ja piaffia. Videotallennus tehtiin samanaikaisesti kaikista askellajeista.

Mittaukset tukivat joitain olettamuksia, mutta toivat myös valtavasti uutta tietoa millä tavalla hevonen kokoaa ja saavuttaa tasapainon.

Kun hevonen seisoo, kantavat etujalat noin 55% hevosen painosta ja takajalat noin 45%. Suurimmassa osassa huippukouluhevosia paino ei siirry merkittävästi takajaloille kun kokoamisaste nousee. Toisaalta erittäin hyvin tasapainossa olevat hevoset näyttävät olevan kykeneväisiä tähän. Tämän kyvyn puute ei kumminkaan näytä olevan este menestyksekkäälle kilpailuauralle.

Lue Hilary Claytonin koko juttu hevosen biomekaniikasta täältä >

Viimeisimmät
bottom of page