top of page

Jean Luc Cornillen luennon sisältö 18.5.2015

Oikealla olevassa kuvassa hevonen liikkuu pienellä taivutuksella vasemmalle (punainen linja). Tässä oikeaan etujalkaan kohdistuu jatkuvasti enemmän painoa. Jos hevonen liikkuu näin eikä opi korjaamaan tätä vinoutta, on seurauksena kipeytyminen.

Vasemmalla kuva hevosen rangasta joka on näennäisesti suora, mutta rangan rotaatio on selkeästi nähtävissä. Teoria siitä että hevonen suoristuu kun etuosa on takaosan edessä, ei valitettavasti pidä paikkaansa ja ei ole riittävä ratkaisu saavuttaaksesi tasapainoisen suoruuden.

On hyvä huomioida että hevonen ei koskaan liiku selkäranka aivan suorassa. Kun oikea etujalkaa siirtyy taakse taipuu rintaranka oikealle ja kun oikea takajalka astuu eteen, taipuu hevosen lanneranka vasemmalle. Huomioitavaa on, että lanneranka taipuu hyvin vähän.

Vasemmassa kuvassa rintarangan kaarre on suurempi kun oikeassa kuvassa, ja näin on useasti todellisuudessa. Hevosella ei koskaan ole täysin symmetrisiä selkälihaksia. Toinen sivuttainen taivutus on aina suurempi kun toinen, ja tähän tulee ratsastajan puuttua mahdollistaakseen kestävän ja hyvin liikkuvan hevosen.

Vasemmalla olevassa kuvassa nähdään miten takajalkojen työntö kohdistaa voiman vinosti rankaa kohti. Hevonen voi saavuttaa suoruuden vastustamalla tätä voimaa ja ohjaamalla tämän voiman eteenpäin. Kokonaisuuteen vaikuttavat luonnollisesti myös vetovoima ja keskipakovoima.

Hevosen ranka taipuu lähinnä T9 ja T16 välillä ja rotatoi eniten T9 ja T14 välillä. Rotaatio voi olla joko myötä- tai vasta rotaatio. Tämä tarkoittaa että okahaarakkeet nojaavat vastakkaiseen suuntaan kun minne ranka taipuu (kuvassa olisi vasemmalle). Okahaarakkeiden tulisi aina taipua saamaan suuntaan kuin ranka! Jos näin ei tapahdu on kyseessä virheellinen kulutusta aiheuttava rotaatio.

Kun vasen etujalka on maassa ja kantaa vasenta puolta hevosen kehosta, kiertää oikea puoli alas painovoiman ansiosta (ns. passiivinen rotaatio). Oikean puolen lihakset vastustavat aktiivisesti tätä ja kääntävät rankaa toiseen suunta. Rotaation ansiosta aina enemmän toiseen suuntaan kun toiseen.

Ratsastajan tehtävä on minimoida rangan sivuliikkeitä ja näin auttaa hevosta liikkumaan mahdollisimman symmetrisen liikkumisen.

Viimeisimmät
bottom of page