top of page

Hevosen suorituskyvyn ylläpito vaatii monen alan osaamista ja yhteistyötä


Jokainen hevosurheilua harrastava tietää sen tunteen: teen kaikkeni, mutta homma ei mene eteenpäin. Kunto ei nouse, lihakset eivät kasva, suoritus ei parane. Puomeja tippuu, sulkuväistön rytmi katoaa, kierrosaika pitenee. Treeneistä katoaa ilo niin hevoselta kuin omistajaltakin.

Paikalle kutsutaan vuoron perään eri alojen asiantuntijoita, ja kaikilla on oma mielipide, mutta mikään ei auta kuin ehkä väliaikaisesti.

Piikitys, lääkitys, hieronta, kengitys ja ruokavalio. Satulanvaihto, valmentajan vaihto. Rahaa palaa, ja tulosta ei synny.

Ai että se on ärsyttävää. Kun valmentaja sanoo, että hevosen oikeassa lonkassa on joku vika, eläinlääkäri sanoo että vasen kinner on tulehtunut, hieroja syyttää pitkien selkälihasten jumia ja tallikaveri huutelee sivusta että sillä on mahahaava, ja kaikki hoidetaan isolla rahalla mutta mikään ei silti muutu kuin lyhyeksi aikaa.

Vaikka mikään ei muuttunut, kaikki olivat silti oikeassa.

Hevosella saattaa olla heikompi oikea lonkka, tulehtunut vasen kinner, selkä jumissa ja mahahaava. Nämä kaikki ovat oireita. Oireet pitää hoitaa. Mutta ne palaavat, jos oireiden alkulähdettä ei ole hoidettu.

Jos sinulla on hartiat jumissa päätetyöskentelystä, voit käydä hierojalla, vaihtaa patjan, syödä särkylääkkeitä ja saada niistä, sekä huonosti nukutuista öistä ja kivusta mahahaavan. Ongelma ei poistu, ennen kuin alat tehdä lihastyötä ryhtisi eteen. Lihastyö ei onnistu, ennen kuin kiputilanne on hallinnassa, mutta ongelmanratkaisu ei saa jäädä kipulääkereseptiin!

Jos hevonen jatkossakin kulkee lantio kiertyneenä, se tulee hoitojen jälkeenkin tulehduttamaan toisen kintereensä, saamaan selkälihaksensa jumiin ja mahansa kipeäksi.

Tai jos sillä on maha kipeä ensin, sama juna kulkee myös toiseen suuntaan. Jos ei mahaa hoideta, voit piikittää niveliä ja treenata eri tavalla, mutta liikkuminen ei muutu.

Osa oireiden alkulähteestä löytyy eläinlääkärillä: suolitulehdus, allergia, sisäloiset, hiekka, nivelrikko, tulehdusreaktio, jalan asentovirhe, hammasongelma, hengitystievaiva. Osa löytyy tallirutiineista: ruokinta, juotto, tarhakaverit, tallirauha. Valtavan iso osa ongelmista johtuu päivittäisistä liikutustavoista ja ohjelmista, tai niiden suunnittelun puutteesta.

Kunto, lihasvoima, liikkuvuus, tasapaino, koordinaatio, ketteryys…

Kunnon puuttumisesta johtuvan väsymisen seurauksena lihasvoimaa vaativat liikkeet käyvät vaarallisiksi ja liikuntaelimistöä rasittaviksi. Keskivartalon ja reisien lihasvoiman puuttuessa piruetti tai iso ponnistus ei onnistu, vaikka kunto olisikin hyvä. Jos jaloissa on hyvä voima, mutta selän tukilihaksisto puuttuu, selkä kipeytyy tai jalan käyttötapa johtaa tulehduskierteeseen

Pyydä eläinlääkäri katsomaan valmennusta ja ota valmentaja, hieroja, fysioterapeutti ja kengittäjä mukaan hoitokeskusteluun. Asiantuntijoiden eri näkemysten kautta voidaan muodostaa tiimityönä kokonaiskuva hevosen terveyden hallinnasta.

Liikkumalla terveyttä ja terveyttä liikkumiseen

Suorituskyvyn ongelmat ovat monitahoisia. Se on varmaa, että pelkällä odottelulla ja levolla et yhtäkkiä istu voittajahevosen selässä. Tie pellolta palkintokorokkeelle vaatii aktiivista, suunniteltua treeniä ja ongelmakierteiden katkaisua

Ongelmat eivät ratkea poteroitumalla yhden näkökannan alle vaan aktiivisella keskustelulla eri asiantuntijoiden välillä.

Tietoutta ja keskustelunäkökulmia hevosen suorituskyvyn hallintaan ja parantamiseen tuodaan nyt kasapäin saman katon alle Ratsastuskeskus Ainoon 10-12.3.2017 Horse in Motion -tapahtumaan.

Paikalla on monen erikoisalan eläinlääkäriä biomekaniikasta kiropraktiikkaan ja ravitsemustieteestä hampaisiin, selkätietoutta estevalmennuksesta fysioterapiaan ja issikkavalmennuksesta grand prix-koululiikkeisiin, kuntoutusta, ruokintaa, lääkehoitoa ja ennen kaikkea, ideoita siihen jokapäiväiseen oman ratsastuksen suunnitteluun. Jokaisen lajin harrastajalle, jokaisen rodun edustajalle.

Kaikilla on yhteinen tavoite

Alalla ei ole yhtään toimijaa, joiden ensisijainen tavoite ei olisi tukea meidän kaikkien yhteistä intohimon ja harrastamisen kohdetta, hevosta, elämään mahdollisimman hyvää ja tervettä elämää. Kenenkään elämän pituus ei kuitenkaan riitä olemaan spesialisti jokaisella erikoisalalla, jolla hevostietoa ja taitoa tällä hetkellä edistetään. Tule siis osallistumaan keskusteluun ja kantamaan omat tiedonkortesi kekoon! Saatat saada aika kasan uusia ratkaisuja hevosellesi kotiin kuljetettavaksi.

Hevosen suorituskyky voi tyssätä hammasvaivaan

Suorituskyky voi tyssätä hammasvaivaan. HiM-tapahtumassa hampaista luennoi Porvoon Hevosklinikan Leena Karma.

Viimeisimmät
bottom of page