top of page

Päivi Vanhapelto: Hieno, kolmipäiväinen 'Horse in Motion'- tapahtuma on takanapäin ja on oll


Jo etukäteen tiesin, että näin suuri tilaisuus tulee olemaan tähän asti suurin testi erittäin herkän luonteen omaavan hevoseni ja minun väliselle luottamussuhteelle. Rajoittuuhan kasvattini tähänastinen kilpailukokemuskin vasta yksiin harjoituskilpailuihin. Niin että kyllä vähän jännitti! Se, että yhteinen kuplamme kuitenkin toimi niin hyvin ja hevonen pystyi työskentelemään keskittyneesti ja päivä päivältä rennommin antoi paljon itseluottamusta myös tulevaan. Perjantain neljän asiantuntijan: David Marlin, Rene Van Weeren, Heli Hyytiäinen ja Jean Luc Cornille arviot hevoseni biomekaniikasta vahvistivat oman ajatukseni hevosen rintarangan rotaatiosta oikealle. Vinous siirtää korjaamattomana satulaa ratsastuksessa selvästi oikealle. Tämän lisäksi hevoseni selkälihakset vaativat vahvistamista. Vuoden 2015 Jean Luc Cornillen klinikalle osallistuin toisen, vanhemman hevoseni kanssa. Siellä opittu ymmärrys hevosen todellisesta suoruudesta on ollut ratsastukselleni käänteentekevää ja mukana keskeisenä ajatuksena oman valmentajani kanssa tehdyssä harjoittelussa siitä lähtien. Jo perjantaina Jean Luc Cornille totesi minulle, että tämä vinous hevosessani saadaan kyllä korjattua. Lauantaina työ rintarangan rotaation korjaamiseksi aloitettiin. Jean Luc Cornillen kerrottua ensin tarkasti harjoitussuunnitelman (ja varasuunnitelman) teorian, työ aloitettiin hitaassa käynnissä 'shoulder fore' vasempaan kierrokseen. Askel askeleelta, istunnan pienien liikkeiden avulla vähennettiin rintarangan ja -nikamien sivuttaistaivutuksen ja poikittaisen rotaation liikettä aina kaventuvaan käytävään. Kun käytävä oli riittävän kapea, tuntui istunnassa selvästi hevosen suoruus, tasapaino ja kevyt tuntuma, kun hevonen kantoi itse itsensä ja oli tasapainossa. Hieno tunne! Olin vaikuttunut Jean Luc Cornillen kyvystä lukea hevostani, kun hän sunnuntaina kertoi suunnitelmasta hevoselleni, joka ajattelee paljon ja jolle hidas laukka olisi hyödyllinen harjoitus. Jälleen kerran hänellä oli tarkka suunnitelma, varasuunnitelma ja ennuste harjoituksen sujumisesta. Piruetista käynnissä / ravissa asetus vastakkaiseen suuntaan, ulkopohje taakse ja laukannosto. Tavoitteena hyvätahtinen, edestä kevyt, hidas laukka. Tehtävä suoritettiin niin, että hevoselle annettiin mahdollisuus ajatella ja oivaltaa ratkaisu tehtävään muutaman toiston kautta. Kun sitten ravipiruetista oikealle onnistuimme laukannostossa vasemmalle rentoon, melko hyvään, kolmitahtiseen laukkaan, oli hienoa kiittää tyytyväistä hevosta ja päättää harjoittelu siihen. Miten tärkeää onkaan antaa hevoselle mahdollisuus ajatella ja oivaltaa itse! Kiitos hienolle yleisölle myötäelämisestä ja kannustavasta ilmapiiristä, joka välittyi satulaan asti! Ja lopuksi suuri kiitos Hevosalan edistämisyhdistys ry:n Mia P., Laura, Nan, Maria, Mia K. ja Mini hienon tilaisuuden loistavista järjestelyistä!

Kuva © Minna Harmaala

Viimeisimmät
bottom of page