top of page

Niina Kirjorinteen tunnelmat Horse in Motionin jälkeen

Niina Kirjorinne - ratsastusvalmentaja ja liikuntalääketieteen opiskelija, mukana 17-vuotiaalla lainahevosella jonka ratsaille pääsen muutamia kertoja vuodessa pitkän välimatkan vuoksi. Viime kerralla olin mukana omalla sittemmin lopetetulla hevosellani, ja tämänkin menetelmän perusperiaatteet ovat jo ennestään tuttuja muutaman vuoden takaa.

Biomekaniikasta puhutaan paljon eri piireissä, hevosia voidaan harjoittaa monella tapaa ja tämä viikonloppuinen oli yksi näkökulma. Olen siis perehtynyt tähän lähestymistapaan aiemminkin, kuten myös moneen muuhun tapaan toimia.

Valmentaudun eversti Christian Carden johdolla, olen matkustanut hyvän ratsastuksen perässä Euroopassa ja Yhdysvalloissa, laajentanut omaa ajattelua ja näkökulmaa ratsastamalla lisäksi mm. Manolo Mendezin, Angelika Frömmingin ja Stefan Stammerin klinikoilla ja hakenut ideoita ahkerasti muualtakin. Kouluttaudun tiiviisti myös ihmispuolen liikkeenhallinnan ja -korjauksen parissa, mikä antaa syventävää näkökulmaa ja luo hyödyllistä kriittistä ajattelua josta on ehdottomasti hyötyä myös ratsastusmaailmassa. Jotkut keinot ovat nykyaikaa, toiset jo hylättyjä mutta sitten taas uudelleen keksittyjä ja mikään ei ole niin varmaa kuin jatkuva muutos.

Mitä ikinä teemmekin, ei kannata unohtaa normaalia hyvää ratsastusta, vaan asiat tulee tehdä yksilökohtaisesti hevosen kannalta parhain päin ja eri tapoja ja menetelmiä sopivasti hyödyntäen. Tehtävät tulee valita ja soveltaa hevoskohtaisesti, klinikkaolosuhteissa myös on joskus järkevämpää kokeilla läpi muutamia asioita hieman pintapuolisemmin, kuin jäädä kiinni asiaan joka tarvitsee joka tapauksessa viikkojen ja kuukausien työskentelyä - tämän periaatteen mukaisesti toimin itsekin viimeisimmällä klinikalla hevosella, jolla tämä menetelmä ei ole arkikäytössä. Liikkumismalleja ei muuteta hetkessä, kehon rakenteet tarvitsevat aikaa sopeutuakseen mihin tahansa muutokseen terveellä tavalla. Pyysin kurssin aikana soveltamaan harjoituksia vieläkin hevoskohtaisemmin, ja tähän päästiin kiinni sunnuntaina eri liikkeissä ja askellajeissa. Tämä on se alue, jossa hyödyllinen kotityöskentely tapahtuu.

Jokaisen yksilöllistä anatomiaa ja rakennetta on kunnioitettava, mittasuhteet ja liikemallit ovat erilaisia ja niiden puitteissa toimitaan, parasta tasapainoa ja yksilöllisesti optimaalisinta kehonkäyttöä etsien. Keho ottaa liikkeen sieltä mistä se on helpoiten saatavilla, ja johonkin voimme vaikuttaa, kaikkeen ei kuitenkaan kannata koskea ja ratsailla luotan itse ennen kaikkea hevosen tarjoamaan tuntemukseen ja tapaan toimia, tästä on luettavissa paljon kiinnostavia vinkkejä kehonkäytöstä. Valittujen keinojen tulee vaalia hevosen itseluottamusta, asioita kannattaa yleensä muuttaa vähän kerrallaan ja pohtia mikä on kullekin hevoselle paras tapa toimia. Joka menetelmässä on puolensa ja hyvät ideansa, eri tapoihin kannattaa tutustua syventääkseen omaa osaamistaan. Kotiin viemisinä oli tälläkin kertaa mielenkiintoisia ajatuksia eri harjoitusten sisällöstä, ja näitä tulen soveltamaan kuten ennenkin – hyvän tavallisen ratsastuksen rinnalla.

Kuva © Minna Harmaala

Viimeisimmät
bottom of page