top of page

Horse in Motion 2017


Kurssilla ratsastanut Laura Laakso on hevosalalla työskentelevä eläinlääkäri, tutkija ja ratsastaja.

"Perjantaina hevosten arviointipaneeli herätti paljon ajatuksia ja myös tutkimusideoita. Kolmen eri alan panelistin arviot hevosen liikkeestä olivat samoja mutta ratkaisut riippuivat täysin arvioitsijan koulutustaustasta. Valmentaja näki ratsastustekniikan muutostarpeen, fysioterapeutti varusteiden ja kuntoutuksen tarpeen ja eläinlääkäri ontuman hoitamisen.

Kaikki olivat oikeassa, mutta muna-kana-ongelma oli ilmeinen. Satula ei pysy suorassa jos liike on epäsymmetrinen, liikettä ei aina voi korjata symmetriseksi ennen kuin epäsymmetrian aiheuttava kipu (ontuma) on poissa, ja toisaalta taas tavaksi tullut epäsymmetria aiheuttaa ontumaa ja kipua.

Mistä aloittaa? Jonkun hevosen kanssa on aloitettava nivelhoidolla, toisen kanssa treenimuutoksella ja joskus on rynnättävä satulakauppaan. Kengittäjän poissaolo paneelista oli valitettavaa, sillä kengityksellä on valtava merkitys hevosen liikkeeseen.

Viikonlopun aikana näki hyvin, että liike auttaa. Monen hevosen, mukaan lukien omani, liike parani ja niveliin kohdistuva rasitus väheni yksinkertaisia harjoitteita käyttäen. Sain monia ahaa-elämyksiä, miten välttää ylimääräisiä lääkehoitoja ja pahoja ongelmia! Vaikka liike auttaakin, se ei aina ratkaissut kaikkea, joten fyssareille, eläinlääkäreille, satulasepille ja kengittäjille on töitä vaikka kuinka hyvin ratsastaa.

Upeat luennot hevosen ruokinnasta ja ratsastustekniikoiden vaikutuksesta hevosen biomekaniikkaan muistuttivat taas, kuinka hevosurheilun edistyminen kulkee käsi kädessä tieteellisen tutkimuksen kanssa. Jos halutaan ettei hevosihmisten aika ja raha, ja hevosten kunto mene hukkaan, läheinen työ alan tutkimuksen kanssa on välttämätöntä. Tutkimustietoa kannattaa hyödyntää ja toisaalta, valtavat aukot valmennusfysiologiassa ja biomekaniikan tuntemuksessa vaativat vielä paljon lisätyötä tutkijoilta ja läheistä yhteistyötä valmentajien kanssa.

Viikonlopun pohjalta olen nyt säätänyt valmentautumissuunnitelmaani ja hevosten ruokintaa hieman uuteen asentoon, ja katsotaan mihin se vie. Tutkimusyhteistyökin on jo viritteillä "

Viimeisimmät
bottom of page