top of page

Onko hevonen kuten ihminen, mikä on hevosen selälle hyväksi ja mihin hoitoihin sitä aikansa ja rahan


Fake news, trumpismit ja erilaiset ”tietolähteet” leviävät uusia helppoja kanavia pitkin tajuntaamme huomaamattomasti kuin häkä ennen liekkejä. Yhtä varmasti kuin muita epävarman totuuden uutisia, myös erilaisia loogisen oloisia selityksiä hevosen hyvinvoinnin ja suorituskyvyn lisäämiselle venytyksin, ratsastustekniikoin ja käsittelyin tipahtaa näkökenttään lähes joka kerran kun avaa nettiselaimen. Osa perustuu ”uuteen tietoon” ja osa ”vanhaan kiinalaiseen muinaistekniikkaan”. Osa toimii, varmastikin. Se mikä nämä tietolähteet erottaa luotettavista on perusteena oleva tutkimustieto tai oletetun mekanismin altistaminen tutkimukselle ja tulosten mittaamiselle.

Aina tutkimustietoa ei ole vielä saatavilla mutta on aikaisempaan tietoon perustuva peruste, miksi tämä saattaisi toimia.

Tietoketju menee usein näin:

Vertaus muista lajeista kerättyyn tietoon: Koska ihmisillä on todettu että eteenpäin venytys lisää selän liikkuvuutta, saman uskotaan tapahtuvan myös hevosilla.

Tiedon kerääminen hevosesta: samalla tavalla kuin ihmisellä, todetaan että eteenpäin venytys lisää selän liikkuvuutta.

Tiedon yleistäminen ja vääristyminen: hevosen selän venyttäminen eteenpäin sekä tallissa että ratsastaessa on sama kuin joogavenytyksesi joita teet jumpassa ja hevosen terveydelle aina hyväksi.

Mitä viimeisessä kohdassa meni väärin?

Selän liikkuvuuden lisääminen ei kaikissa tilanteissa ole hyväksi, sillä lisääntynyt liikkuvuus ilman lihastukea saattaa johtaa vakaviin selkäongelmiin. Sama voi käydä myös sinulle joogatunnilla! Venytysten miettiminen vaatii merkittävää tietoa kropan fysiologiasta, anatomiasta ja biomekaniikasta!

Selän liikkuvuuden lisääminen ratsastaen ja aktiivisessa liikkeessä ei ole sama kuin venytykset jumppasalissa, eikä hevosen liikemekaniikka ja lihaskiinnitykset ole samat kuin ihmisellä: Hevonen ravaa usein aktiivisesti ja ratsastajaa selässään kantaen. Näin venytys hevosen selkään saattaa olla lähempänä samaa kuin jos konttaisit täysillä rinkka selässä pitkin pihamaata kuin joogatunnin hallittua harjoitusta. Huom. saattaa olla, mutta ei voi tietää ellei asiaa tutkita…

Melkein kaikkea voi kokeilla

Uutta tietoa kuitenkin kertyy vain kokeilemalla ja uusilla ideoilla. Siksi tutkimattomia asioita ei kannata ampua alas varsinkaan, jos ne perustuvat jonkinlaiseen aiempaan tutkittuun tietoon ja siihen pohjaavaan hypoteesiin eli EHDOTETTUUN SELITYKSEEN asialle.

Tutkimuksen myötä ehdotukset korjautuvat, tarkentuvat ja paranevat.

Tule katsomaan ja kuuntelemaan kuinka käsitykset muuttuvat, ehdotukset ovat joskus keskenään ristiriidassa ja silti samaan kokonaisuuteen sovitettavissa ja opi erottamaan turhat yksinkertaistukset ja hevostrumpismit.

Viimeisimmät
bottom of page