top of page

Pilates ja Spiraalistabilaatio ratsastajan harjoittelussa

Pilates on jo varmaan useimmille tuttu ratsastajien harjoittelumuoto. Menetelmä on saanut nimensä perustajansa Josef Pilateksen mukaan ja Suomeen menetelmä rantautui 2000-luvun alussa. Pilates on kehonhallintamenetelmä, jossa hitaan, tarkan harjoittelun avulla vaikutetaan kehon eri lihasten aktivoitumisjärjestykseen. Tavoitteena on saavuttaa automaatio, jossa syvät selkärankaa tukevat lihakset aktivoituvat ensin ja pinnallisemmat, liikettä tuottavat lihakset vasta sen jälkeen. Kun näin tapahtuu, keho toimii niin kuin sen pitää eli ensin tuki, sitten liike. Jos kehon kokonaissysteemi ei toimikaan näin, syntyy helposti ongelmia ja vaurioita, joista varmasti tutuin meille kaikille on selkäkipu. Pilates ei ole urheilulaji muiden joukossa, vaan enemmänkin perusta kaikelle muulle liikkumiselle. Ratsastajille pilates sopii erityisen hyvin, koska siinä harjoitellaan keskivartalon tietoista, hienovaraista käyttöä. Mitä paremmin osaamme hyödyntää kehon keskustaa, sen helpompi meidän on rentouttaa käsiä ja jalkoja, mikä on erittäin tärkeää ratsastuksessa. Pilatestunneilla harjoitellaan eri asennoissa jumppamatolla sekä seisten, mutta pilateksen periaatteita voidaan käyttää kaikkeen liikuntaan ja liikkumiseen.

Spiraalistabilaatio (SPS) on uudempi menetelmä, joka vasta viime aikoina on alkanut nostaa suosiotaan myös Suomessa. Menetelmän on kehittänyt tsekkiläinen lääkäri Richard Smisek, joka sen avulla on saavuttanut ennen näkemättömiä tuloksia mm. skolioosin hoidossa ja välilevytyrien kuntoutuksessa. Spiraalistabilaatio perustuu ymmärrykseen spiraalimaisten lihasketjujen merkityksestä ihmisen liikkeessä. Seistessä käytämme suoria lihasketjuja ja kun lähdemme liikkeelle, näiden ketjujen pitäisi rentoutua, jotta spiraaliketjut voivat toimia optimaalisesti. Nykyihmisen elämäntapa kuitenkin helposti sekoittaa tätä lihasketjujen vuorovaikutusta, suorat lihasketjut ’jäävät päälle’ liikkeessäkin ja aiheuttavat näin ongelmia kehossa. Spiraaliketjujen toimiessa hyvin, ne nostavat kehon hyvään ryhtiin ja liikkeestä tulee kevyttä ja sulavaa. Ratsastajille menetelmä antaa lisäymmärrystä kehon kannatuksesta ja suoruudesta ratsastaessa. Spiraalistabilaatiota harjoiteltaessa käytetään menetelmää varten kehitettyjä vastuskuminauhoja ja harjoitteet tehdään pääosin seisten.

Horse & Rider in Motionissa näistä menetelmistä kertoo ja demonstroi pilates- ja SPS-ohjaaja Annika Schulman.

Viimeisimmät
bottom of page