top of page

Rider in Motion 2020 ratsukot


Laura Kortelainen Djiego Olen 43-vuotias "tätiratsastaja" Järvenpäästä. Olen harrastanut ratsastusta ala-asteikäisestä ja aikuisiällä minulla on aina ollut hevonen. Ratsastajana katson olevani "perustasoa" ja tavoitteenani on laadukas harrastaminen mukavassa talliympäristössä. Kärsin ns. "huonosta selästä" eli rangassani on sanomista, ja se on aiheuttanut minulle haasteita harrastuksen parissa useampaan otteeseen viime vuosien aikana. Tällä hetkellä kuntoutumiseni on hyvässä vaiheessa ja pystyn ratsastamaan päivittäin. Kuntoutumiseeni liittyy myös muuta urheilua ja kehonhuoltoa (vesijumppa, kuntosali, selkäjumppa, fysioterapia).


Hevoseni on 12-vuotias, iso hollanninpuoliverinen Djiego. Käymme Else Väyrysen kouluvalmennuksessa useamman kerran viikossa ja puomeja ylitämme Anna Rämön opissa. Djiego on ollut minulla vuodesta 2014 ja luonteeltaan se on mukavuudenhaluinen ja hyvin huumorintajuinen, kuitenkin valmis työntekoon kun siihen kunnolla kutsutaan.


Ratsukkona haasteemme on molempien jäykkyys ja siitä aiheutuvat hankaluudet. Viikonlopulta odotan työkaluja arjen harrastamiseen, vinkkejä kuinka omalla ratsastustavallani pystyn vähentämään selkääni kohdistuvaa kuormitusta ja sitä kautta myös helpottamaan liikettämme ratsukkona. Odotan innolla Susannen oppeja.


__________________________________________Minna Mentzer Zerafina Firfod ”Fina" Olen harrastanut ratsastusta reilut 30 v. ja keskittynyt kouluratsastukseen.


Fina on 10 v. tanskalaistamma ja ollut minulla reilun vuoden. Tavoitteena on edetä kouluratsastuksessa mahdollisimman pitkälle. Finan isä on Skovens Rafael ja emänisä Gribaldi, joten fyysisistä ominaisuuksista ei eteneminen jää kiinni. Fina on erittäin herkkä tamma ja kuumuu nollasta sataan sekunnin sadasosissa, ja tämä onkin syy miksei hän ole jo pidemmällä. Viime kaudella kisasimme HeA-luokissa ja tulevalla kaudella tarkoitus olisi päästä VaB-luokkiin.


Haasteinamme ovat suoruuden, hyvän tasapainon ja harmonian löytyminen. Eteneminen treeneissä menee Finan ehdoilla, eli päivän teema päätetään sen hetken mielentilan mukaan – joskus päästään pidemmälle ja toisena päivänä ollaan tyytyväisiä rentoon keventelyyn.


__________________________________________Taija-Tuulia Tammelin

Simone Højgård ”Sessan”


Olemme harrastelija kouluratsukko ja tällä kaudella on tarkoitus aloittaa kisaaminen. Tulevaisuuden tavoitteena on startata ainakin Va B:tä.


Sessan on 8 v. knabstrup-tamma ja ollut minulla nyt puolitoista vuotta. Sen ratsutus on aloitettu vasta vähän vajaat kaksi vuotta sitten. Sessan on todella herkkä, nopea oppimaan ja innostuu usein tarjoamaan liikaakin kun oppii uuden asian. Ravissa hevonen on jo pidemmällä ja kokoamista on harjoiteltu enemmän, mutta laukassa se on vielä vähän voimaton.


Itse olen viettänyt satulassa reilut 30 v. Alunperin olin esteratsastaja ja hevostenhoitajana työskennellessäni ratsastin paljon erilaisia hevosia. Nyt olen toistakymmentä vuotta vain harrastanut omilla hevosilla ja parin lapsen jälkeen olen vaihtanut kokonaan koulupuolelle. Kehonhallinta on minulle ikuinen työmaa. Viimevuotinen oppi Susannen kanssa toi merkittävää apua keskivartaloni stabiloimiseen ja pään nyökyttäminen jäi lähes kokonaan pois. Se ilmaantuu enää vain lähinnä silloin kun alaselkäni on jumissa. Työtä silti riittää edelleen keskivartalon, sekä vinouden kanssa.


Ratsukkona yksi haasteemme on myös ratsastajan hitauden ja hevosen nopeuden säätäminen yhteen siten, että suorittaisimme tehtävät tarkemmin ja laadukkaammin.


__________________________________________
Maria Fraser-Baggström

Riverdell´s First Hero


Valmennan ja ratsutan hevosia työkseni. Kilpailen tällä hetkellä vaativia koululuokkia ja juniorina kilpailin esteitä 120 cm:n luokkia. Olen suorittanut Hevostieteiden kandidaatin tutkinnon Coventryn Yliopistossa, Englannissa. Vuodesta 2004 saakka olen valmentautunut everstil C. Carden johdolla ja olen käynyt Centered Riding level 1 -koulutuksen Ruotsissa.


Hero on vuonna 2012 syntynyt FWB-ruuna (Fernet - Lauries Crusador xx). Hevonen tuli minulle neljä vuotta sitten kuntoutusprojektina. Ennen minulle tuloa oli hevosen sisäänratsutuksessa ilmennyt ongelmia, jonka johdosta eläinlääkäri ehdotti hevosen lopettamista. Minulla oli mahdollisuus ottaa hevonen luokseni, annoin sille aikaa ja olen nyt kuntouttanut sekä kokonaan uudelleen sisäänratsuttanut sen. Pitkäjänteisen vahvistamisen tuloksena tämän kauden tavoitteena on startata Vaativa A -tasolla.


Haasteenamme ja tavoitteenamme ovat suoremmat laukanvaihdot ja parempi istunta erityisesti lisätyssä ravissa.


__________________________________________Marja Juntunen  Cibai Ter Dolen ”Sibbe” Sibbe on 17-vuotias herrasmies ja opetusmestari. Hän ei anna mitään ilmaiseksi, mutta palkitsee ratsastajan tehdessä oikein. Sibbe on entinen estehevonen, mutta sillä on ollut ammattilaisratsuttajat mukana kouluttamassa koulukiemuroita. Se on ensimmäinen oma hevoseni ja on todellinen kultakimpale luonteeltaan. Olemme yhdessä alkaneet kilpailla helpoissa luokissa.


Etenkin aiemmin olen ollut arka ratsastaja johtuen huonoista kokemuksista muutaman hevosen kanssa. Oikea käteni on aiemmin kuntoutettu ratsastustapaturman takia ja tässä on yksi syy ”levottomiin” käsiin ratsastaessa, kun olen niihin purkanut jännitystä. Oikea kierros on vaikeampi oman vinouden takia ja paljon yksin ratsastaessa tämä korostuu. Lisäksi liikkuva lantion seutu vaikeuttaa vatsalihasten saamista käyttöön hevosen selässä.


__________________________________________Maria ”Mia” Pasanen

Quite a Guy ”Fritz”


Olen alunperin ollut hevosen selässä liian löysä ja heiluva vartalostaan. Vuosien työskentelyllä olen saanut jämäkkyyttä, joka sitten johti jopa jäykkyyteen. Puristava ote kostautuu tällä hevosella erityisen paljon, koska hevonen ei muutenkaan ole menossa riittävästi eteenpäin.

Viime vuonna Susannen kanssa löytyi heti kohta rintarangan alaosasta, josta tuki puuttui. Tuen ollessa oikeassa kohdassa pystyin rentouttamaan lonkat ja puristus hellitti ja hevosenkin oli helpompi liikkua.


Fritz on jo arvokkaan 20 v. iän saavuttanut ruunamies ja olemme ihastuttaneet kilparadoilla, kansallisesti sekä koulussa, esteillä, että aluetasolla olemme menneet myös kenttää.


Nyt molemmat ratsukon osat alkavat olla jo vanhoja ja etsinnässä olisi apua jäykkyyksiin ja vinouksiin joita vuosien varrella on kertynyt vain lisää.

__________________________________________


Päivi Vanhapelto

Bylgja frá Dynum


Ratsuni on oma kasvattini, kohta 14-vuotias, nelikäyntinen islanninhevostamma Bylgja frá Dynum, jonka kanssa valmentaudun tavoitteellisesti askellajiratsastuksessa. Tavoitteenani on kaikkien kolmen hevoseni, kaksi islanninhevosta ja yksi lusitano, sekä oman ratsastukseni jatkuva kehittäminen.


Erityisenä ratsastuksellisena haasteenani on oman istuntani vinous ja epätasapaino johtuen kehoni melko voimakkaasta toispuoleisuudesta, jossa oikea puoli on vahvempi ja dominoi selvästi aiheuttaen istuntaani helposti vinoutta. Tämä taas vaikeuttaa hevosteni työstämistä suoruuteen ja tasapainoon. Toivoisin myös pystyväni paremmin yhdistämään istuntani ja kevyen ja tasaisen ohjastuntuman ratsastuksessani.


__________________________________________Annukka Kivikari

Elect Risk eli Enska


Olemme "senioriratsukko”, Enska on 20 v. ja tätikin lähestyy eläkeikää...

Enska on osaava kouluhevonen, joka on kilpaillut vaativissa luokissa ja hallitsee GP-liikkeet. Työmoraali on korkea, mutta jännittyy helposti ja on mm. herkkä reagoimaan koviin ääniin.


Tädin pitäisi myös saada lisää rentoutta ja kehonhallintaa! Yhdessä olemme osallistuneet myös muutamiin seura- ja aluetasonkin kilpailuihin. Kilpailuista on ollut nyt taukoa johtuen mm. pienistä ontumisista yms.


Tavoitteenani on pitää Enska mahdollisimman pitkään hyvässä kunnossa, oppia itse ratsastamaan ja mahdollisesti vielä käydä muutamissa kilpailuissakin.


 

Comments


Viimeisimmät
bottom of page